Answer Key for Geography and Economic Test Paper

1. What are India’s Latitudes and Longitudes? (1)

Ans. Latitudes: 8°4′ N and 37°6′ N

Longitudes: 68°7′ E and 97°25′ E

2. On what latitude does The Tropic of Cancer lie? (1)

Ans. 23°30′ N

3. What is India’s landmass? (1)

Ans. 3.28 million sq. km

4. What is the length of India’s land boundary? (1)

Ans. 15,200 km

5. What is the totally length of India’s coast line? (1)

Ans. 7516.6 km

6. Name India’s Southern Neighbours. (1)

Ans. Sri Lanka and Maldives

7. Name the two types of states before 1947. (1)

Ans. Provincial states and Princely states

8. Since the opening of the Suez Canal in 1868, India’s distances from Europe has been reduced by how many kilometres? (1)

Ans. 7000 km

9. Which place receives the highest rainfall in the world? (1)

Ans. Mawsynram

10. What is the wind blowing in the northern plains in summers known as? (1)

Ans. Loo

11. What causes rainfall during winters in north-western parts of India? (1)

Ans. W – cyclonic disturbances

12. Approximately, when does monsoon arrive in India? (1)

Ans. Early June

13. When was the Wildlife Protection Act implemented in India? (1)

Ans. 1972

14. In which state is the Simlipal Bio Reserve located? (1)

Ans. Odisha

15. In which type of forests is Mahogany found? (1)

Ans. Tropical Evergreen Forests

16. When was the Indus Water Treaty signed? (1)

Ans. 1960

17. From where does the Krishna River rise? (1)

Ans. Spring in Mahableshwar

18. Which is the longest river in Peninsular India?

Ans. Godavari

19. Where is the Wular Lake located? (1)

Ans. Jammu and Kashmir

20. Modern farming methods need a lot of _______. (1)

Ans. Capital

21. Define Birth Rate. (1)

Ans. Number of live births per 1000 persons in a year.

22. When was Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana launched? (1)

Ans. 1999

23. When did the Bengal Famine happen? How many people died due it (1)

Ans. Bengal Famine occured in 1943, nearly 30 lakh people died due to it.

24. Who was our Prime Minister during the Green Revolution (1)

Ans. Indira Gandhi

25. State any three differences between the Western Coastal Plain and Eastern Coastal plain (3)

Ans.

WESTERN COAST: EASTERN COAST:
  • Lies on the western coast.
  • It is sandwitched between Western Ghats   and   Arabian sea
  • It is a coastal plain.
  • Divided into 3 sections:
    • Northern Part is called the Konkan
    • Central stretch is called the Kannad plain.
    • Southern stretch is called the Malabar coast.
  • Lies on the eastern coast.
  • Sandwitched between eastern ghats and Bay of Bengal.
  • It is a wide and level plain.
  • Divided into 2   sections:
    • Northern part is known as Northern Circar.
    • Southern part is known as Coromandel coast.
  • Large rivers like   MahanadiGodavariKrishnaKaveri have formed on this coast.
  • Chilika Lake is situated to the south of Mahanadi delta in the state of Orissa. It is the largest Saltwater lake in India.

 

26. Write a note on Andaman and Nicobar Islands. (3)

Ans.

  • Located in Andaman sea.
  • They are an elongated chain of islands extending from north to south
  • Bigger in size, more numerous and scattered
  • Islands divided into 2 categories:
    • In the north Andaman islands
    • In the south Nicobar islands: Formation: believed to be an elevated portion of submarine   mountains.
  • They are of great strategic  importance to the country.
  • Great diversity of flora and fauna.
  • Islands lie close to the equator and so have an equatorial climate and thick forest cover

 

27. Write a note on the Global Poverty Scenario. (3)

Ans.

The World Bank, defines people living on less than US $1.90, as living in extreme poverty.

In DEVELOPING COUNTRIES the proportion of people living in extreme poverty has decreased from 35% in 1990 to 10.68in 2013.

There is a lot of regional differences in the reduction of global poverty.

(1) In CHINA,

The number of poor has decreased from 88.3% in 1981 to 14.7% in 2008 to 1.9% in 2013.

The reason for the decline of poverty in CHINA & SOUTH EAST ASIAN countries is due to the

  • Rapid economic growth
  • Massive investments in human resource development.

(2) In SOUTH ASIA:

  • Countries such as INDIA ,PAKISTAN, SRI LANKA, NEPAL, BANGLADESH, BHUTAN the decline has also been rapid from 54% to 15%. 
  • The number of poor has declined from 44in 1990 to 17in 2013.
  • Because of different poverty line definition, poverty in India is shown higher than the National Estimates.

(3) In SUB SAHARAN AFRICA :

Poverty has declined from 54% in 1990 to 41% in 2013.

(4) In LATIN AMERICA :

It has declined from 16% in 1990 to 5.4% in 2013.

(5) In SOCIALIST COUNTRIES LIKE RUSSIA:

Poverty has resurfaced in these countries, where earlier it was non existent.

 

28. Can you suggest some measures in the education system to mitigate the problem of the educated unemployed? (3)

Ans.

  1. The vocational streams should be modified so that technical jobs can be got.
  2. Loans at low interest rates should be available so that self employment opportunities increase.
  3. Programmes should be started, to emphasize skill development.
  4. Vocational Education should be introduced.

 

29. Write a note on evergreen forests (5)’

Ans.

Climatic conditions:

  • Found in heavy rainfall areas of more than 200cm
  • short dry season

Location:

Heavy rainfall areas of the:

  • Western Ghats
  • Lakshadweep
  • Andaman and Nicobar
  • The upper parts of Assam and
  • Tamil Nadu coast.

Vegetation:

  • Trees reach heights of 60m or above
  • Due to warm and wet weather, it has luxuriant vegetation of
    • Trees
    • Shrubs
    • Creepers   giving it a multilayered structure
  • Forests appear green throughout the year as the trees do not have a definite time to shed their leaves.

Flora and Fauna:

Important trees are

  • Ebony,
  • Mahogany,
  • Rosewood,
  • Rubber and
  • Cinchona

Common animals are

  • elephants,
  • monkeys,
  • lemur
  • deer and other birds, bats, sloth, scorpions and snails.
  • The one horned rhinoceros are found in the jungles of Assam and West Bengal.

 

30. Write a note on National Population Policy. (5)

Ans.

  • Government started the Family Planning Programme in 1952 to make people aware that planning of families would improve health and welfare.
  • Family planning programme would promote responsible and planned parenthood on a VOLUNTARY basis.
  • NPP 2000 provides free and compulsory school education up to 14 years of age.
  • Reducing Infant Mortality Rate to 30 per 1000 births.
  • Achieving Universal Immunization of children against all vaccine preventable diseases.
  • Promoting delayed marriages for girls.
  • Making family welfare a people centered programme.

NPP saw Adolescents as one of the main sections of our population that needed more attention.

Besides nutritional requirements the policy gives importance to the following:

  • Programmes put forward for encouraging delayed marriage and child bearing.
  • Educating adolescents about the risks of unprotected sex
  • Making contraceptive service affordable and accessible
  • Policy puts emphasis regarding making adolescents aware about the protection from unwanted pregnancies and sexually transmitted diseases.
  • Providing food supplements, nutritional services, strengthening legal measures to prevent child marriages.

 

31. Which are the disadvantages associated with Public Distribution system? (5)

Ans.

Demerits

  • PDS has faced several criticisms.
  • Hunger prevails even after overflowing granaries.
  • FCI go-downs are overflowing with grains due to this some rot away while some being eaten by rats.
  • PDS dealers divert grains to open market to get better profits.
  • Ration shops often have unsold stock of poor grains left. This unsold poor quality grain pile up with the FCI.
  • Nowadays, with TPDs with three different prices, any family above the poverty line gets very little discount at the ration shop. The price for APL family is almost as high as open market price, so there is little incentive for them to buy these items from the ration shop.